maanantai 30. syyskuuta 2013

Polttariviikonloppu - elämys vailla vertaa!



Polttarisuunnittelua


Polttariporukat ovat intoa täynnä! Rakkaan ystävän hääpäivä lähestyy. Polttareilla hemmotellaan tulevaa morsianta ja pidetään hauskaa yhdessä ystävien kesken. Polttareihin on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja, polttarisaunonnasta extreme-kokemuksiin. Saunoja on tarjolla monenmoisia niin kuin extreme-toimintojakin. Mietin, mitä kaikkea polttariviikonlopun tuotteessa tulisi olla, ollakseen elämys eikä vain pelkkä kokemus. Elämyksen keskuspaikaksi tulee ympärivuotisesti käytössä olevat vuokramökkimme Tervalepikon Torpat. Ajatuksenamme on tehdä elämystuote yhteistyössä paikallisten yrittäjien kanssa! Avukseni nappaan Tarssasen Sannan Elämystuottajan käsikirjan, julkaisijana Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus. Avaan käsikirjan sivulta 11 ja eteeni avautuu kuvio Elämyskolmiosta.





Elämyskolmio tuotteen analysointiin. Tarssanen, LEO 


Yksilöllisyys

Tarjoamme polttariviikonlopun ostajalle erilaisia yksilöllisiä vaihtoehtoja. Hemmottelun alkuun voi valita mobilisoivan hieronnan ja triggerpisteiden painelua.  Paikallinen kampaaja-hiusmuotoilija tekee viikonlopun osallistujille yksilölliset, kunkin piirteisiin sopivan kampauksen. Tai rakennekynnet! Tai vaikka molemmat, jos asiakas niin haluaa! Kauneutta ja lisää hemmottelua tarjoaa kosmetologiset hoidot: kasvohoito, vartalohoito. Kulmat siistitään ja ripsetkin kohentuvat. Jo alkaa olo tuntua kivalta! Kaunottaria kaikki tyystin! Vaihtoehtona maaseudun henkeen sopii vierailu lypsykarjatilalla, lammastilalla tai hevostilalla. Lehmän lypsämisen taikka pienen muukivan vasikan juottamisen jälkeen on ihana puhdistautua saunan lempeissä löylyissä.


Elämyksiä laitumella - hiehoja taputeltavissa! Kuva V. Blomqvist


Aitous 

Polttariviikonlopun ostajalle tarjoamamme tuotevaihtoehdot ovat paikallisia. Valittavissa on erilaisia, henkilökohtaisesti koettavia asioita ja kokemuksia. Tuotteiden toteutuksessa on mukana paikallisia yrittäjiä tai vähintään paikkakunnalta alun perin olevia ihmisiä. Hieroja, kampaaja, hiusmuotoilija, kosmetologi, karjatilallinen - kaikki löytyvät Sysmästä Tervalepikon Torppien läheisyydestä. Valokuvaaja, sysmäläinen nyt tai valokuvaaja Sysmästä kotoisin. Aitouden teemana siis paikallisuus! Kaikki löytyy läheltä, muualle ei tarvitse lähteä! 




Paikallisessa maisemassa paikallisia tuotteita! Kuva E. Blomqvist 





Tarina 

No mikä on meidän tarina? Paikallisuus on kantava teema. Mutta mitä siihen liittyen juoksutetaan punaisena lankana polttariviikonlopputuotteessamme? Mikä sitoo tarjolla olevat elementit yhteen siten, että tuotteestamme tulee kokemus, joka on tiivis ja mukaansatempaava? Mitä faktaa ja fiktiota löydämme ja huomaamme? Sehän on ympärillä ja meissä ja sen vuoksi pitänee istua alas, jotta sen itse havaitsemme ja voimme tarinaksi pukea. Osa polttarituotteen tarinaa voisi olla Tervalepikon Torppien tarinaa, joka on luettavissa kotisivun juuresta. Käsikirjoitus ideoitava, post it laput liikenteeseen! Tarinallistamiseen apuja antaa Tarinakone


Draaman kaaret Olsson
Tarinan punainen lanka kulkee draaman kaarta


Moniaistisuus

Ehdottoman tärkeää on aistia herkullista makua, ihanaa tuoksua, veden kielelle tuovia herkkuja. Näitä, ja vielä paikallisesti tuotettuja, loihtivat yhteistyökumppanimme pitopalveluyrittäjät Tarja ja Merja. Kumpainenkin osaa herkut tehdä, myös erikoisruokavalioita tarvitseville. Ja toimitus suoraan mökille, niin Tainan Tuvalle kuin Vesan Villallekin! Mökin lämmöstä, takkatulen loimun ääreltä tai kesäisen päivän auringosta ei tarvitse ruokailun vuoksi poistua. Ja mitä vielä voisi kokea: ihania kudelmia, käsin tehtyjä neuleita, herkullisen värisiä! Niitä voi jo etukäteen Riikan blogista ihailla.


Kontrasti 

Polttarit ovat morsiamelle useimmiten ainutkertainen juttu. Morsiamen läheiset ystävät, polttareiden järjestäjät tuntevat hänet. Tietävät, mikä on tuiki tavallista hänelle ja mikä on aivan uutta, ennen kokematonta. Polttarit tulee olla ihan jotain muuta kuin mitä morsiamen arki on. Suunnittelu ja keskustelu morsiamen kanssa viikonlopun tuotevaihtoehtojen valinnassa avaa ajatuksia, mikä parhaimman kontrastin tuottaisi.



Kirkkovenettä soutamassa kesällä 2013  Kuva Kanelivarvas A-M. Eklund




Vuorovaikutus 

Vuorovaikutus polttareiden viettäjillä keskenään on useimmiten jo ennestään: onhan usein kyse jo tutuista henkilöistä, ystäväporukasta. Tästä tulee yhteisöllisyyden tunne, turvallinen viikonlopun vietto vaikka jotain jännää ja kivaa, arjesta poikkeavaa, onkin tiedossa. Viikonlopun toteutuksessa mukana olevat yrittäjät esittäytyvät, kertovat tarinaansa, miten ovat tulleet tuohon hetkeen päivän kaunotarta varten. Tervalepikon Torppien sivuilla on esitelty hemmotteluviikonloppu - kuvat kertovat vuorovaikutuksesta hemmoteltavana olevan ja hemmottelua tuottavan kesken. 



Yhteisöllisyyttä lumikenkäillen! Kuva vaihtarin perheiden talvituokiosta.




Kokemisen tasot

Elämyskolmio-mallin pystyakselilla on kuvattu asiakkaan kokemisen eri tasot. Hyvään ja toimivaan elämystuotteeseemme, polttariviikonloppuun, rakennamme elämyksen peruselementit ja ne ovat mukana jokaisella kokemisen tasolla. 

Motivaation tasolla herätämme asiakkaan kiinnostuksen ja luomme odotuksen polttariviikonloppuamme kohtaan. Otammeko videon mukaan markkinointiin? Hyvä käsikirjoitus, tarina punaisena lankana, videolla näkisi, kuulisi ja tekstityksen jos tekisimme niin myös lukisi, mitä luvassa olisi. Fyysisellä tasolla huolehdimme mökin lämmöstä, sopivasta vaatetuksesta mahdollisilla karjatilavierailuilla, ruokailujen ja kahvitaukojen oikea-aikaisuudesta ja muusta fyysisestä kokemuksesta. Älylliselle tasolle asiakkaan taustoja tuntien ja tietäen valitsemme tarjolle aistiärsykkeitä, oppimis- ja harjaantumiskokemuksia. Jotakin, josta hän saa mahdollisuuden oppia uutta, kehittyä ja saada uutta tietoa, joko tiedostaen tai tiedostamatta. 

Emotionaalinen taso onkin haastava. Polttariviikonloppumme morsiamen tunnereaktiota on vaikea ennustaa ja hallita. Tähän asti olemme tarkasti suunnitelleet kaikki elämyksen tuottamiseen tarvittavat elementit motivaation, fyysisellä ja älyllisellä tasolla. Todennäköistä siis on, että asiakkaamme - vieraamme kokee myönteisen tunnereaktion, jotakin merkityksellistä, jonka hän muistaa ja joka tuo hänelle hyvää mieltä jälkikäteenkin polttareita muistellessaan ja valokuvia katsellessaan. Henkisellä tasolla polttariviikonloppumme viettäjä toivottavasti kokee elämyksen, joka johtaa johonkin uuteen, harrastukseen, ajattelutapaan tai uusien voimavarojen löytämiseen.

No mitä? Eikö tästä ole hyvä jo kerätä yhteistyökumppanit vaikkapa Vesan Villan pöydän ympärille, pöytä suorastaan odottaa meitä! Rakennamme palvelupolkuamme draaman kaareen & hahmottelemme tarinaa -tekstien ja kuvien avulla, post it lapuille, monenvärisille, tarinakoneen sivuilta ladatussa oppaassa näin ehdotetaan. Ja katsotaan, milloin tulosta syntyy ja minkälaista. Kunhan homma pyörähtää käyntiin, saatanpa sanailla lisää. Olethan kuulolla! 


Tervalepikon Torpat, Vesan Villan keittiö. Kuva V. Blomqvist















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti