perjantai 26. huhtikuuta 2013

Valmismatkalaki ja kuluttajasuojalaki

Tehtävä 3

Valmismatkalaki ja kuluttajansuojalaki 

Valmismatkalakia sovelletaan valmismatkan markkinointiin ja valmismatkaa koskevaan sopimukseen silloin, kun

  • matkan tarjoaa muu kuin matkailupalveluksia satunnaisesti järjestävä tai välittävä elinkeinonharjoittaja vastiketta vastaan ja
  • matka kestää yli 24 h tai sisältää majoituksen yön aikana 
Valmismatkalla laissa tarkoitetaan etukäteen järjestettyä yhdistettyyn hintaan tarjottua palvelujen yhdistelmää, jonka sisällössä on vähintään

  • kuljetus ja majoitus, tai
  • kuljetus tai majoitus sekä lisäksi kokonaisuuden kannalta oleellinen matkailupalvelu, ei kuitenkaan ruokailu-, ajanvietto- tai kokousjärjestelyjä, jotka eivät ratkaisevasti vaikuta palvelun hintaan.
Majoitus perheessä kuuluu lain tarkoittamaan majoitukseen kun taas matkan aikana kulkuvälineessä majoittuminen ei kuulu.




Etukäteen järjestetty tarkoittaa elinkeinonharjoittajan suunnittelemaa ja kokoamaa yhdistelmää ennen sopimuksen tekoa asiakkaan kanssa. Tämä pätee myös yhdistelmää, jonka elinkeinonharjoittaja räätälöi asiakkaan toivomusten perusteella. Yhdistelmää ei pidetä etukäteen järjestettynä eikä valmismatkana, jos asiakas itse valitsee ja kokoaa saatavilla olevista palveluista kokonaisuuden ja käyttää elinkeinonharjoittajan varausjärjestelmiä. 

Yhdistettyyn hintaan tarjottu palvelu tarkoittaa sellaista, jota ei voi ostaa erikseen samoilla hinnoilla kuin mitä yhdistelmässä on käytetty. Tilannetta ei muuta laskutuksen tekeminen erikseen osina.



Logo matkustusasiakirjoissa


Valmismatkan tunnistaa myös logosta matkustusasiakirjoissa.

Valmismatkalaki sisältää: 
  1. Yleiset säännökset
  2. Markkinoinnissa annettavat tiedot sekä sopimuksen tekeminen ja muuttaminen
  3. Matkanjärjestäjän velvollisuudet ja matkanjärjestäjän sopimusrikkomuksen seuraamukset
  4. Voimaantulo 
Ennen valmismatkan ostamista kannattaa tarkistaa, löytyykö matkatoimisto Kuluttajaviraston ylläpitämästä matkatoimistorekisteristä. Rekisteristä pystyy helposti tarkistamaan ovatko matkatoimiston asiat kunnossa vai eivät. Laki valmismatkaliikkeestä velvoittaa valmismatkojen järjestäjän asettamaan vakuuden  maksukyvyttömyytensä varalta Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Vakuus turvaa kuluttajan oikeuksia korvauksiin, kuljetuksiin ja majoituksiin ostamansa valmismatkan keskeytyessä.  

Kuluttajansuojalakia sovelletaan kulutushyödykkeiden tarjonnassa, myynnissä ja muussa markkinoinnissa elinkeinonharjoittajalta kuluttajalle eli siis myös matkailupalvelujen myynnissä ja markkinoinnissa b to c kaupassa. Laissa on peräti 12 lukua, jokaisessa luvussa useita pykäliä.

Toinen luku säätää, mitä tarkoittaa Markkinointi ja menettelyt asiakassuhteessa. Tähän kuuluvat esimerkiksi hyvän tavan vastaisen markkinoinnin ja sopimattoman menettelyn kielto, hyvän tavan vastaisuus, tietojen antamisen velvollisuus ja annetun tiedon oikeellisuus. Kolmas luku kertoo Sopimusehtojen sääntelystä. Viides luku ohjeistaa Kuluttajankauppaa, mm. kaupan purkua ja vahingonkorvausta. Kuudes luku käsittelee Etämyyntiä ja kotimyyntiä.


Kuluttajansuojalain säännökset pakottavia lain säännöksiä

Lyhyesti sanottuna: pakottava lain säännös tarkoittaa lain säännöksistä poikkeavaa ja kuluttajalle vahinkoa aiheuttavan sopimusehdon mitätöimistä.


Sopimusehdot



Tietosuoja kuluttajalle suunnatussa verkkokaupassa 

Sähköisen viestinnän tietosuojalaki turvaa sähköisen viestinnän luottamuksellisuuden ja yksityisyyden suojaa. Laki edistää tietoturvaa ja lisäksi monipuolisten sähköisten viestinnän palvelujen kehittymistä.

Tietoturvalla ymmärretään toimet, joilla varmistetaan sähköisen viestinnän kautta saatujen tietojen jääminen niiden käyttöön oikeutettujen haltuun. Tietoja voidaan muuttaa ja hyödyntää vain siihen oikeutettujen toimesta.

Sähköisen viestinnän tietosuojalain lisäksi Viestintäviraston määräykset koskevat kuluttajalle suunnattua verkkokauppaa.


Henkilötietolaki vuonna 1999 korvasi suomalaisen henkilörekisterilain. Samalla EU:n henkilötietodirektiivin määräykset saatiin voimaan. Oikeus yksityiselämän suojaan säädettiin perusoikeudeksi vuodesta 1995 alkaen. Henkilötietolaki toteutti perustuslain edellyttämän lailla säätämisen velvoitteen.

Henkilötietolaki tähtää erityisesti tietotekniikan ja siihen liittyvän teknologian tietosuojariskien ehkäisemiseen. Hyvän tietojenkäsittelytavan ja hyvän tiedonhallinnan aikaansaaminen korostuu sitä mukaa, kun henkilötietojen käsittely siirtyy entistä enemmän tietoverkkoihin. Henkilötietojen käsittelystä on kyse, kun henkilötietoja

  • kerätään ja tallennetaan
  • järjestetään ja käytetään
  • siirretään ja luovutetaan
  • säilytetään ja muutetaan
  • yhdistetään ja suojataan
  • poistetaan ja tuhotaan
  • muutoin käsitellään
Henkilötietolain 10 § määrää henkilötiedoista rekisteriä pitävää laatimaan rekisteriselosteen ja pitämään sen jokaisen saatavilla. Rekisteristä ilmenee:
  1. rekisterinpitäjän/tämän edustajan nimi ja yhteystiedot
  2. henkilötietojen käsittelyn tarkoitus
  3. kuvaus rekisteröityjen ryhmästä tai ryhmistä ja näihin liittyvistä tiedoista tai tietoryhmistä
  4. mihin tietoja luovutetaan, siirretäänkö tietoja EU.n tai ETA:n ulkopuolelle
  5. kuvaus rekisterin suojauksen periaatteista
Sysmäläinen luontaistuotekauppa Luontoemo on yksi esimerkki verkkokaupasta, jonka sivuilta löytyy selkeästi yksityisyydensuoja ja rekisteriseloste. Nämä on sijoitettu näkymään verkkokaupan sivustolla jokaisen sivun alalaidassa linkkinä. 


Luontoemon kivijalkamyymälä  





Etämyyntisäännökset elinkeinoharjoittajan ja kuluttajan välisessä kaupassa 

Kuluttajansuojalain kuudes luku määrittelee etämyynnin kulutushyödykkeen tarjoamiseksi kuluttajalle elinkeinonharjoittajan etätarjontamenetelmän avulla. Sopimuksen tekemiseen ja hyödykkeen markkinointiin käytetään etäviestintävälineitä, joilla tarkoitetaan puhelinta, postia, televisiota, tietoverkkoa tai jotakin muuta vastaavaa välinettä, jota voidaan käyttää sopimuksen tekemiseen ilman osapuolten yhtäaikaista läsnäoloa.

Etämyyntisäännökset koskevat muun muassa seuraavia asioita:

  • ennakkotietojen antamista kuluttajalle selkeästi, kaupallinen tarkoitus tulee käydä selkeästi ilmi
    • elinkeinonharjoittajan nimi, osoite, sijaintipaikka
    • kulutushyödykkeen pääominaisuudet, hinta, toimituskulut, maksuehdot
    • toimitusta tai sopimuksen täyttämistä koskevat muut ehdot; sopimuksen vähimmäiskesto tilanteissa, joissa sopimus koskee hyödykkeiden jatkuvaa tai toistuvaa toimittamista
    • etäviestimen käytön kulut; tarjouksen voimassaoloaika
    • peruuttamisoikeudesta tai tieto, jos sitä ei ole
  • tietojen vahvistamista henkilökohtaisesti, sähköisesti tai kirjallisesti siten, että kuluttaja voi ne dokumentoida
  • peruuttamisoikeutta ja -ehtoja
  • suorituksen palauttamista peruuntumisen vuoksi kuluttajalta elinkeinonharjoittajalle ja elinkeinonharjoittajalta kuluttajalle 
  • sopimuksen täyttämistä ennakkotietojen ja sopimusehtojen mukaisesti, lähinnä elinkeinonharjoittajan osalta kuluttajaan nähden

Lomalla mäkeä laskemassa. Kuva V. Blomqvist 


Ns. muotovapaus yritysten välisissä sähköisen kaupankäynnin sopimuksissa 

Yritysten välisistä sähköisen kaupankäynnin sopimuksia koskevia säädöksiä ei juurikaan ole. Sopimusvapauden periaatteen mukaan yritykset voivat pääsääntöisesti vapaasti sopia oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan, kuluttajasuojalain säädökset eivät koske yritysten välistä kaupankäyntiä. Sähköinen sopimus on samassa asemassa kuin perinteinenkin sopimus. Ristiriitatilanteita ajatellen sovitut asiat, sopimusehdot, oikeudet, velvollisuudet ja mahdollisten riitojen sovittelu on syytä laatia kirjallisesti vaikka suullinen sopimus on juridisesti yhtä pätevä.




Lähteet
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuluttajansuojalaki
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1978/19780038#L5P1
http://www.tietosuoja.fi/1698.htm
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990523
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040516
http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/matkustaminen/matkatoimistorekisteri
http://elearn.ncp.fi/materiaali/uimonenj/VirtAMK/laki3.html
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2008/20080939

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti